Genom att använda ett miljöledningssystem kan organisationer förbättra sitt arbete för miljön genom att rikta in sig på de rätta områdena i planering, genomförande, uppföljning och förbättring av sin verksamhet.
Inom ramen för miljöledningsarbetet är det viktigt att ha en tydlig ansvarsfördelning. Det innebär att det måste finnas rutiner på plats för att säkerställa att organisationen aktivt arbetar för att förbättra sin positiva miljöpåverkan och minska sin negativa miljöpåverkan. Genom att göra det bidrar organisationen också till Sveriges miljömål och de globala målen för hållbar utveckling.
För att ett miljöledningssystem ska vara effektivt, krävs det engagemang från ledningen. Ledningen tar beslut om miljöpolicyn och sätter upp miljömål. De följer också upp arbetet, beslutar om förbättringar och visar de anställda att miljöarbetet är en högt prioriterad fråga. Det är viktigt att alla anställda känner sig involverade och hålls informerade om miljöarbetet.
Miljöledningssystem – viktigt för en mer hållbar framtid
En viktig del av ett miljöledningssystem är att fastställa och implementera lämpliga miljöpolicyer och rutiner. Det inkluderar också att utbilda och informera anställda om organisationens miljömål och -åtaganden samt att säkerställa att de har rätt resurser och kunskap för att genomföra sina uppgifter på ett miljövänligt sätt. Kontinuerlig uppföljning och utvärdering av organisationens miljöprestanda är också viktigt för att säkerställa kontinuerliga förbättringar och efterlevnad av fastställda miljömål.
Implementering av ett system för miljöledning kan innebära flera fördelar för en organisation. Inte enbart förbättra sitt rykte genom att visa sitt engagemang för miljöskydd och hållbarhet, vilket i sin tur lockar investerare, kunder och affärspartners. Dessutom kan det även leda till kostnadsbesparingar genom effektivare resursanvändning och minskad avfallshantering. Genom att integrera miljöaspekter i verksamhetsbeslut kan organisationer också identifiera möjligheter till innovation och utveckling av mer hållbara produkter och tjänster.
Mer information om ISO 14001
De mest använda systemen är de som är kompatibla med ISO 14001 och EMAS, varav den senare är en EU-lagstiftning som har nästan identiska standarder för ledningssystem som ISO 14001. Ett företag eller en organisation måste ha en miljöredovisning som har varit granskas av en opartisk revisor för att bli registrerad hos EMAS. Den frivilliga karaktären av dess implementering av företag och organisationer förenar dessa två system.
Att skapa ett miljöledningssystem har flera mål
Den främsta motivationen för att implementera ett miljöledningssystem bör vara företagets önskan att minska den miljöpåverkan som verksamheten har på miljön. Följaktligen bör ett sådant ISO 14001 ledningssystem ge detaljer om hur sektorn kan hantera problematiska miljöfrågor och hur arbetet bör förbättras. Dessutom bör den förklara de viktigaste sätten att företaget påverkar miljön och beskriva hur det överensstämmer med befintliga miljölagar. Det kan även vara rimligt att positionera sig som ett företag som stödjer miljön och strävar efter hållbar tillväxt ur konkurrenssynpunkt. Att hitta en metod som är effektiv i detta är ofta svårt.